Hem Äventyr Allt du behöver veta om Fjällfysiken

Allt du behöver veta om Fjällfysiken

av Team Lost

Fjällfysiken är gymmet med de magiska vyerna, de många äventyren och massor med coola strongman grejer. Du hittar Fjällfysiken i Ottsjö som ligger i ca 30 km från Åre. Orten har ca 80 invånare och 350 fritidshus. Det är Jack och Anna som driver Fjällfysiken och de gör det verkligen med en familjär stämning. Jack har även vunnit Sveriges starkaste man -90 kg ett flertal gånger, vilket också förklarar den unika och annorlunda träningsutrustningen.

Uppdatering december 2021. Fjällfysiken håller på att bygga en helt ny anläggning. Mer info på Fjällfysikens hemsida.

Inne och utegym

Fjällfysiken bjuder in till att träna ute, här finns det en rigg, massor med träningsutrustning och unika strongman-grejer. Du kan tex. axelpressa upp en skoter. Många saker är tunga men finns i lättar versioner för dig som vill testa. Atlasstenar och däck finns i fler olika vikter. Utsikten är magiskt då du ser Ottfjället på andra sidan sjön.

Går du in i gymmet hittar du mer träningsutrustning samt konditionsmaskiner så du kan träna även om vädret skulle vara sämre.

Förutom att träna på gymmet finns det väldigt många äventyr du kan göra i närheten. Under den senaste veckan har vi hunnit med en hel del roliga aktiviteter och tänkte dela med oss av tips om vad du kan göra när du besöker Fjällfysiken.

Sova ute

Sova ute-campet, utan mobiltäckning med tid för att umgås

Du kanske alltid har velat testa på att sova ute under bar himmel?! Nu har du chansen att testa. Jack tog med oss ut på sjön och vi tog i land på ett magiskt ställe. Vi gjorde upp eld, fiskade och hade trevligt. Det blev en super härlig kväll och natt. En aktivitet som verkligen rekommenderas. Det var första gången vi testade att sova ute utan tält men absolut inte den sista.

Elden var igång och värmde oss hela natten
I sjön finns det gott om fisk men det var lite svårt att få dom att nappa.

Kläpphögarna

Om du går eller springer ca 2,5 kilometer uppåt från gymmet så kommer du snabbt ut på fjället och får se magiska vyer. Här finns ett vindskydd, grillplats och skivstänger för den som vill få till ett träningspass eller bara ta en cool bild. Detta är en av våra favorit platser när vi är på Fjällfysiken och det blir alltid minst ett besök här för att njuta av utsikten.

Middagsvalen

På andra sidan Ottsjön ser du en mast på en topp. Det är middagsvalen som du ser, en topp på 880 meter över havet. Vi gick upp tidigt en morgon för att besöka toppen och tog med frukost.

Vill du besöka Middagsvalen åker du till Vallbo och du kan parkera vid lappkapellet eller på en parkering ca 200 meter längre fram. Här är det tydliga skyltar hur du går till Middagsvalen. Här kan du även parkera om du vill besöka de berömda pyramiderna.

Reppellering

Här kan du testa på att fira dig ner för en 80 meter hög bergsvägg. Platsen är hemlig och du behöver gå ca 2 km för att hitta den. Du är högt över trädtopparna och ser långt över flera olika fjäll.  Aktiviteten sker såklart med med guider som är trygga och kunniga.

Patrik reppellerade ner för berget och Fanny gick ner med Sixty

SUP och badtunna

Patrik paddlar SUP. Det ser varmt ut men vattnet var ca 5 grader (maj).

Alla aktiviteter bokas via Fjällfysiken och du kan även boka middag vid en Fjällkåta inklusive 5-kamp, traversering över en å och  personlig träning med Jack. Vill du hitta på egna utflykter finns det många fina platser att vandra/springa på som tex Blanktjärn (i år avrådes det att besöka Blanktjärn eftersom naturen i området behöver återhämta sig) och vår favorit Mullfjället.

Kia Fjällmaraton

Fjällmaraton veckan har flyttat sitt centrum för fjällmaraton veckan till Ottsjö och bara ca 5 minuter Fjällfysiken. De flesta loppen går förbi Ottjsö så Fjällfysijken är ett perfekt ställe för en träningshelg inför loppen. Det är såklart även att bo på Fjällfysiken under Fjällmaratonveckan med.

Loppen på Fjällmaratonveckan är mäktiga upplevelser och du får uppleva magisk natur och det finns totalt 9 lopp under 8 dagar, allt från barnlopp upp till lopp på 100 km. Flera lopp är ordentliga utmaningar och långt ifrån att jaga elittider.
Förra året sprang vi loppet som är 27 km och det kommer vi göra även i år. Vill du springa ett lite enklare trail lopp finns Ottsjö 8 km, ett lopp där du springer stora delar längs vattnet och inte lika mycket höjdmeter och inte lika tuff terräng. Det finns helt enkelt lopp för de flesta.

Boende

5 minuter från gymmet ligger Fjällfysikens hotellbyggnad. På hotellet bor ni i rum med plats för upp till 4 personer per rum. Är ni en större grupp finns det även möjlighet att boka måltider. Vid högsäsong ingår även frukost.

Det finns ett gemensamt kök, bastu och ett par minuter nedanför backen ligger ICA.

Boende bokas via Fjällfysikens hemsida.

Resa till Fjällfysiken

Att åka med bil är nästan det enklaste sättet att åka till Fjällfysiken. Vill du åka tåg är närmsta tågstation Undersåker (ca 10 minuter från Ottsjö). Du kan även flyga till Östersund som ligger 7 mil från Ottsjö.

Eftersom vi samarbetar med Kia så åker vi självklart i vår Kia upp till Fjällfysiken.

Du kanske även gillar

Lämna en kommentar