Hem Blogg Tips på 5 olika löpintervaller

Tips på 5 olika löpintervaller

av Team Lost

Att springa intervaller är både kul och tidseffektivt och dessutom kan du lätt se progression om du jämför dina pass över tid. Det är såklart även ett bra sätt att förbättra konditionen på. Har du inte en bra grund inom löpning med en kropp du vet klara av löpning bör du börja med att lägga in intervallpassen försiktigt. Intervaller kan nämligen innebära en hög skaderisk och speciellt om du springer snabba intervaller och ofta. Börja med att testa ett pass i veckan och variera typen av intervaller. Se även till att värma upp ordentligt innan du springer första intervallen. Ta gärna med en kompis, det blir alltid roligare om man är två.

5 tips på intervaller

  1. 90-60-45-30-15×4:  Du börjar med 90 sekunder löpning och vilar därefter 90 sekunder. Du upprepar detta 4 gånger innan det är dags för 60 sekunder. Ju kortare tid du springer desto snabbare kan du springa. Mellan intervallerna kör du en lugn jogg.
  2. Tusingar: Här jobbar du 1000 meter med en joggvila på 2 minuter mellan. Upprepa 4-5 gånger. Variera gärna underlag så du inte endast väljer att springa intervaller på asfalt.
  3. 8-minutsintervaller:  Försök hitta ett tempo du klarar av att hålla i 8 minuter. Efter 8 minuter är det 3 minuter joggvila. Upprepa totalt 3 gånger och försök håll samma tempo på alla intervaller.
  4. . 4-minutersintervaller: Den norska klassikerna 4 x 4-minutersintervaller där du håller högt tempo som du orkar hålla hela vägen. Mellan varje intervall 2 minuters lätt jogg.
  5. Backintervaller: Se inlägget vi skrev tidigare med tips på backträning.

Tänk på att varva ner med en nedjogg efter intervallerna och belasta inte med hård löpning dagen efter om du inte är en riktigt van löpare.  Våra favorit intervaller är backintervaller som vi har sprungit en gång i veckan i snart 2 år. Vi märker en tydlig skillnad mot hur det kändes när vi började springa backe. Se gärna mer av vår träning på @teamlost 

Du kanske även gillar

Lämna en kommentar