Hem Träningspass Utforska Ultraintervaller: Den Ultimata Utmaningen för Långdistanslöpare

Utforska Ultraintervaller: Den Ultimata Utmaningen för Långdistanslöpare

av Team Lost

Vad är Ultraintervaller?

Ultraintervaller är en spännande och utmanande träningsform för löpare där man kombinerar långdistanslöpning med regelbundna vilopauser. En typisk ultraintervallsträning kan se ut som följande: du springer 10 km sex till åtta gånger under en dag, med två timmars vila mellan varje runda. Det innebär att kroppen får en chans att återhämta sig lite mellan varje löpning, vilket gör det möjligt att springa längre sträckor totalt sett utan att överbelasta muskler och leder.

Vår Erfarenhet av Ultraintervaller

Vi har nyligen genomfört en serie ultraintervaller, där vi sprang 10 km vid sex olika tillfällen under en dag. Varje runda var unik, eftersom vi valde olika rutter för att hålla det intressant. Märkligt nog kändes den sista rundan lättast och benen var piggast då – något som kändes väldigt konstigt men samtidigt var en härlig överraskning! Detta var sjunde gången vi fixade ultraintervaller och varje gång har varit en lika stor glädje. Vi springer i ett lugnt tempo och ser till att äta och vila ordentligt mellan loppen.

Upplägg

Vi börjar kl 06:00 och kör en intervall var tredje timme fram till den sista kl 21:00. Varje intervall innebär att vi springer 10 km men man kan såklart anpassa till kortare distanser om man vill.

Här är vårt schema:

 • 06:00
 • 09:00
 • 12:00
 • 15:00
 • 18:00
 • 21:00

Varför Ultraintervaller?

Ultraintervaller är inte bara en fysisk utmaning; de erbjuder också många fördelar för din löpträning:

 1. Hållbar träning: Genom att dela upp distansen och inkludera vilopauser minskar du risken för överbelastning på muskler och leder.
 2. Tuffare tävlingar: Ultraintervaller förbereder dig mentalt och fysiskt för längre och tuffare lopp, som ultramaraton.
 3. Kroppen igång hela dagen: Eftersom du håller kroppen i rörelse under hela dagen, tränar du din uthållighet och energihantering effektivt.
 4. Rolig utmaning: Det är en unik och rolig träningsform som bryter av från den vanliga löprutinen.
 5. Vänja kroppen vid mat: Här behöver du springa med mat i magen och äta hela dagen, precis som under längre lopp.

Tips för Ultraintervaller

 • Sov ordentligt: Se till att få en god natts sömn innan du börjar.
 • Hydrera: Drick ordentligt dagen innan för att vara väl hydrerad.
 • Ladda med energi: Ät energirik mat som du vet att din kropp mår bra av.
 • Planera vilan: Lägg dig tidigt kvällen innan så att du hinner få några timmars sömn innan den första ultraintervallen. Se även till att du inte har massor med grejer du ska hinna göra mellan intervallerna.

Att ge sig på ultraintervaller är en fantastisk upplevelse och en möjlighet att tänja på gränserna för vad du trodde var möjligt.

Du kanske även gillar

Lämna en kommentar