Blogg

Blogg

Familjevecka i Kläppen

Inlägget är i samarbete med Kläppen

Vi fyllde bilen och körde upp till Kläppen för en vecka full med vinteraktiviteter. 

Vi bodde i en stuga i området som heter Horrmundberget ca 5 minuters promenad från transportliftar. Vi hade bokat en hundstuga eftersom vår hund Sixty var med. Hyrskidor hade vi bokat med leverans direkt till stugan då vi ville testa längdskidor. Stugan var utrustad med 3 sovrum, kök, toalett, kamin samt bastu.

Kläppen

Vi var ute i backarna och åkte varje dag och här finns det massor med olika backar att välja på och många olika backar när man tar samma lift upp. Det är alltså perfekt om man vill åka tillsammans men ändå åka lite olika backar.

kläppen

I området finns det totalt 19 liftar och 37 pister, dvs en hel del att välja på. Det finns även tre olika snowparks. Underlaget var perfekt under hela veckan och de flesta dagarna var det fint väder.

För de mindre finns det olika barnaktiviteter och för familjen finns det också flera olika aktiviter att välja på så som yinyoga, snöskovandring m.m. Vi skulle ha deltagit på en del aktiviteter men pga av den rådande situationen med Covid-19 kändes det tryggast att bara umgås vi i familjen.

Kläppen
Omgivningen är magisk

Det blev en del löpning med Sixty under veckan då vi upptäckte olika skoterspår. På olika platser runt om kring finns det både vindskydd och grillplatser om man skulle vilja värma sig eller ha mid sig fika.

älvspåret
Myrspåret började nära vår stuga

Vi hyrde längdskidor och åkte både i ett spår nära huset (Myrspåret) men även i ett upplyst spår vid älven (Älvspåret). I Kläppen är allt centralt och man behöver inte åka så långt mellan de olika backarna eller spåren.
Vid campingen finns även en liten livs och det finns större butiker i Lima och Sälen en bit bort.

torgåsgården

Vinterbad, vi gillar ju verkligen vinterbad och några kilometer bort finns Torgåsgården som håller öppet för bad en gång i veckan. Ser mer isbad här.

Läs mer om äventyr i närheten här.Blogg

Recept på granola

Granola/ müsli är både enkelt och gott att göra själv. Du behöver inte följa receptet då det inte finns något ”rätt eller fel” alla gillar ju olika. Såhär gjorde vi vår granola.

Du behöver:

1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrö
1 dl pinjenötter
2 dl hackade cashewnötter
1 dl russin
4 dl havregryn
1 msk sesamfrö
2 msk linfrö
2 msk chiafrö
2 msk kokos
1 kryddmått vaniljpulver
2 msk kokosfett
2 dl saft ( vi hade rabarber/fläder)

Blanda alla torra ingredienser och smält sedan kokosfettet och häll i det med saften. Häll ut på en plåt och in i ugnen ca 30 min på 150 grader. Här kan du behöver ha lite koll så det inte blir bränt i ugnen.
Låt svalna och förvara i tex en glasburk.


Blogg

Mikko’s Triangle

Ett av våra favorit pass är Mikko’s Triangle. Det du behöver är en roddmaskin, Ski trainer/skierg och en Airbike. Se till att du är förberedd både mentalt och fysiskt för detta är inget lätt pass.

Mikko’s Triangle
EMOM 40min (every minute on the minute – 40 min)
Min 1: kalorier Airbike
Min 2: kalorier Row
Min 3: kalorier Skierg
Min 4: Vila

Under den minut du jobbar ska du alltså hinna med de kalorierna du valt samt byta till nästa maskin. Efter 3 minuter är det vila.

Här kommer även två andra airbike pass som är ordentligt jobbiga.
4 x 4 minuter intervaller där du efter en uppvärmning jobbar hårt på airbiken i 4 min för att sedan vila 2 minuter.

Airbike intervaller 48 min

0-6 min 9 x 20 on:20 off
Rest 2 min
8-12 min 8 x 15 on:15 off
Rest 2 min
14-20 min 8 x 30 on:15 off
Rest 2 min
22-24 min 4 x 15 on:15 off
Rest 2 min
26-34 min 8 x 45 on:15 off
Rest 2 min
36-40 min 8 x 15 on:15 off
Rest 2 min
42-48 min 9 x 20 on:20 off
Rest 2 minTips på mer träning hittar du här

Träningspass

Hemmaträning vad ska jag träna?

Vi får väldigt många frågor om hemmaträning. Vad kan jag göra? Hur ska jag göra? Jag har inga saker hur gör jag då? Att träna hemma behöver inte vara komplicerat och behöver inte ta så lång tid. Du behöver inte börja med ett pass som är en timme långt, 20 minuter räcker!

Vi har spelat in några rörelsepauser som man kan göra hemma. Är det för kort pass? Kör flera omgångar eller flera olika pass efter varandra.

Har du svårt att hitta tiden och att det kommer andra saker emellan? Skriv in din träning i kalendern eller sätt larm på mobilen. Lägg sedan undan mobilen eller ha den på ljudlös så du kan fokusera på just träning och inte på att det plingar till i mobilen.

Ha så kul

Fler tips på träning hittar du här:
Hemmaträning med gummiband
Mikkos triangle
60 minuters träning

Blogg

Garderob för snedtak

Vi har ju flyttat till ett hus och något av det första vi gjorde var att bygga om på övervåningen.

Från början hade övervåningen två mindre sovrum och ett större allrum. Då vi ville ha ett stort sovrum rev vi väggen mellan de två små sovrummen.

Förutom att riva vägg blev det en del spacklande, slipande, flytt av el (där vi tog hjälp av elektriker) och sedan garderoben. Snedtaket på vår övervåning gör att ytan med full takhöjd är begränsad. Vi hade länge funderat på en garderob med skjutdörrar men ändrade oss efter hjälp från Instagram till en färdig garderob från IKEA som vi sedan sågade av högst upp. Hur vi skulle ha garderoberna ritade vi upp på IKEAs hemsida. Vi valde dörrar som är 120 cm höga. Modellen på hela garderoben heter Platsa. Hur vi sågade och fixade med garderoberna finns det mer om i YouTube videon ovan.

snedtaks garderob

Vi fick plats med ordentligt med lådor och garderober. Bakom garderoberna fick vi även ett extra förvarningsutrymme som passar perfekt för väskor.

snedtak
Blogg

Så kommer du igång med träningen!

Varje vecka får vi flertalet frågor om hur man kommer igång med träningen, hur man hittar sin motivation osv. Det är inget som bara kommer utan det är något man får jobba för. Motivation är också något som kan variera. Du behöver också tänka på alla delar i livet. Har du mycket att göra på jobbet, mycket med familjen och mycket på fritiden kanske du behöver se över när och hur du kan hitta tid för träning.

Fanny tränarHär kommer lite tips på vad du kan tänka på:


Ta reda på vad som passar

Alla personer är olika och alla gillar vi olika saker. Vissa behöver jaga en boll för att röra på sig medans andra är rädda för bollar. Testa dig fram och prova på olika sporter och aktiviteter för att hitta vad du gillar. Men tänk också på att om du är otränad kommer den mesta träning vara jobbig i början.


Gör en plan
Boka in träningspassen i din kalender och försök komma på grejer som gör att du inte hoppar över dom. Det kan vara att bestämma träningsdejt med en kompis, lägga fram träningskläderna på kvällen inför morgodagenspass tex.

Gå inte ut för hårt

Boka inte in för många pass direkt. Är du motiverad och känner att du kommer in i ett bra träningsflow är det lätt att det blir för mycket. Missar du ett pass kanske du känner dig dålig osv.

Jag vill mer” känslan
En bra känsla att sträva efter är känslan att du har mer att ge och vill mer. När du tex avslutar ett löppass får du gärna känna att du vill springa mer. På så sätt skapar du en positiv känsla kring träningen.

Ät ordentligt
Samtidigt som du ökar din träning är det bra att tänka på att se till att du får i dig ordentligt med mat både innan och efter passen. Både så du orkar träna men även så kroppen återhämtar sig optimalt.

swimrum
Swimrun är en träningsform vi hittade för några år sen och som vi tycker är super kul. Läs mer om swimrun här.
Blogg

De bästa tipsen vid kallbad

Vi tycker verkligen om att bada på vintern och har gjort det i flera år nu. Förutom att det finns flertalet positiva effekter känner vi oss pigga, glada och energifyllda.  Vi tävlar ju även i swimrun vilket kan innebära en del kalla simningar, såklart inte i isvatten men det kan blir kallt. Då är det bra om vi är vana vid kallt vatten.
Hur kallt det känns att bada kan såklart vara olika beroende på temperaturen i luften. Blåser det känns det ofta kallare. Tänk också på att inte inte gå ut på svaga isar utan det går perfekt att bada nära land. Märk också upp om du gör en isvak så ingen råkar trilla.

Här kommer våra bästa tips:

1. Ha något att stå på när du byter om och ha gärna badkläder under.
2. Börja med att vara i rätt kort tid och öka tiden när du känner dig redo.
3. Andas lugnt. Det finns såklart även olika andningstekniker du kan öva in.
4. Ha kläder och skor som är enkla att få på efter. Skor kan vara knepigt att få på om när fingrarna är kalla.
5. Ha med dig något varmt att dricka efter.

@fanny_josefine

Har du badat isbad någon gång ? Det är super härligt! Jag badar typ varje dag 😂 #vinterbad #kallbad #icebath

♬ Let it Snow Let it Snow – Christmas Songs
@patrikwidell

Skicka till någon som ska bada här

♬ Hai phút hơn – marlene

Blogg

Tips på vinterlöpning

Snö är super mysigt men kan också vara lite knepigt om du vill springa. Vi springer året om och det är väldigt få dagar man inte kan springa. Här kommer några tips:

1. Snökedjor om det är halt. Men inte om det är fin snö. Vi har det om vi springer backe eller om det är isigt.
Det finns också många modeller på skor med isdubbar.

2. Många lager med kläder men inte för mycket kläder eftersom man blir varm när man springer.

3. Varma vantar, tjocka vantar. Fingervantar blir lätt kallt om det är minusgrader.

4. Strumpor som är i merionull.

5. Spring på vägar där bilar kört eller stigar i skogen om de inte är för djup snö.

6. En ordentlig pannlampa om du springer när det är mörkt.

6. Ordentligt med reflexer.

7. Fokusera inte på tempo eller distans utan tänk tid. Att springa i snö är jobbigt! Tycker du att det är svårt med andningen så kan du även sänka farten.

Här finns tipsen i videoformat.

Team Lost hittar hem

Vi har flyttat!

Äntligen har vi fått tillgång till vårat drömhus och i helgen gick flyttlasset. Huset ligger en bit utanför Jönköping så vi bor fortfarande kvar i Jönköping. Vi tänkte inte bara ha flyttkaos utan även skapa en serie på Youtube.

Team Lost hittar hem i de småländska skogarna

Det här är serien där du kommer få följa oss när vi flyttar från vår lägenhet i stan till ett drömhus i skogen utanför Jönköping. Under pandemin har många valt att flytta ut från stan för att komma närmre ett lugn i naturen. Statistik visar även att de flesta spenderar mer tid framför sina skärmar, något som många upplever negativt. Mer skärmtid behöver inte vara något negativt. Vi ser det som ett unikt tillfälle att inspirera till mer träning och rörelseglädje i vardagen. Att vara i naturen känns som en naturlig del av vår vardag varför det också känns som vi hittat hem nu när vi ska flytta ut i skogen.
Följ med oss när vi bygger om, inreder kontor, bygger en hundgård, tar 4-hjulingen ner till vattnet och badar, bygger dröm gym både ute och inne i garaget som ska byggas, kanske badar badtunna för att avsluta med isbad i soluppgången, lagar härliga middagar i trädgården och mycket mycket mer.

Första avsnittet är en house tour som du hittar här:

Hoppas du vill följa våra äventyr. Vardagsuppdateringar finns på Instagram Lost gym 

Blogg

Det sitter i huvudet!

(Inlägget är skrivet av Fanny)

Jag har förmånen att vara träningsmotiverad 99% av tiden. Idag var inte en sån dag.

Jag var super peppad innan passet med airbike och övningar. Första varvet kände jag att kroppen inte svarade. Fanns inget i mig som vill pusha airbike. Huvudet fylldes med negativa tankar och jag tänkte bryta. Träning ska ju vara kul! Får jag dessa tankar bryter jag oftast och tänker att idag var det en sån dag. Men det finns också dagar jag väljer att jobba med de negativa tankarna. Analysera varför känner jag såhär, vad kan jag göra åt det? För inget blir bättre av att fastna i negativa tankar.

Idag accepterade jag känslan av att det känns så här. Funderade på orsaker (dålig sömn i flera nätter, ont i magen, mensvecka och flyttkaos 10 dagar till @lostgym ) kom fram till att köra igenom hela passet men lugnt. Den där super power kraften fanns inte där men jag hade inte ont eller var skadad.
För mig är det viktigt att kunna jobba igenom negativa tankar. Kommer de på lopp behöver man vara förberedd. Efter passet var jag ändå lite tacksam över dagens mentala träning. Det är inte så ofta jag får negativa tankar och känner mig omotiverad.

Brukar du ofta få negativa tankar och tar du några knep du brukar använda dig av för att bryta dom?