Hem Blogg Vad är swimrun?

Vad är swimrun?

av Team Lost

Vi tävlar i en sport som heter swimrun. Loppen går ofta i äventyrliga miljöer och deltagarna varvar löpning och simning ett flertal gånger under loppet. Swimrun är en snabbt växande sport och här får du veta mer om sporten.

Swimrun OTTILO Engadin Sprint

Swimrun ÖtillÖ Engadin Sprint 2019

Hur långa är loppen?
Swimrun sporten startade med ÖtillÖ som nu mer är både en serie lopp men även VM. På vm tar man sig fram mellan och över ett antal öar i Stockholms skärgård och loppet innehåller över 9 km simning och 67 km löpning. Detta är ett extremt tufft lopp och det finns såklart många som är kortare. Allt från familjelopp på 1 kilometer, sprintlopp på 10-15 km och lopp som är runt 30 km långa.

Behöver jag vara bra på att simma?
Du behöver kunna simma och klarar du 1000 meter bröstsim kan du börja träna swimrun. Det underlättar såklart om du kan crawla. Att crawla kan låta svårt och komplicerat men du kommer lära dig snabbt. Vi har ingen bakgrund som simmare och har lärt oss crawla i vuxen ålder. Vi har tagit hjälp av en coach för att utvecklas och bli bättre.

Utrustning?
När du tränar och tävlar i swimrun är det en del del prylar. Du har en våtdräkt som är anpassad för swimrun med korta ärmar och ben. Du har en dolmen (flytkudde) mellan benen när du simmar och paddlar. De skor du springer i har du även när du simmar.
På många lopp är det obligatoriskt att tävla i par och då kan det även vara bra att ha ett snöre mellan er framförallt under simningarna. Detta gör att den som simmar bakom får det lättare.

Hur börjar jag?
I takt med att sporten växer så växer även träning grupperna runt om landet. Kolla upp om det finns något swimrun gäng som tränar där du bor och fråga om du kan vara med. Vi bor i Jönköping och här finns Swimrunners of Jönköpingsom tränar varje vecka. Alla är välkomna och det är gratis att delta.

Ni kommer få följa med oss på både swimrun tävlingar och träningar framöver. Vi brukar ofta filma med GoPro. Här är ett av de lopp som vi gjorde under förra året och då virtuellt.

Du kanske även gillar

Lämna en kommentar