Hem Äventyr Weekend med längdskidåkning i Oslo

Weekend med längdskidåkning i Oslo

av Team Lost

(I samarbete med Visit Oslo)

Efter jobbet i fredags satt vi oss i bilen mot Oslo. En resa som tar ca 5 timmar. Vi gjorde ett snabbt stopp på vägen och lämnade av vår hund Sixty hos sin uppfödare innan vi åkte vidare mot Oslo och Holmenkollen.

voksenåsen

Vi checkade in på Norges nationalgåva till Sverige Voksenåsen hotell. Ett hotell med magisk utsikt och nära både längdspår och utförsåkning. Längskidåkning är verkligen en stor sport i Norge och många lär sig åka redan på dagis.

world cup holmenkollen

Under helgen fick vi ett smakprov på hur det är att träna som en elit längdskidåkare. Lördagen började med maxad av inspiration när vi fick se Therese Johaug vinna World Cup 30 km på Holmenkollen. Detta var hennes sista lopp i karriären och hon vann överlägset. Mäktigt och stort att se.

Efter det fick vi en rundtur på Holmenkollen Treningslab och Superski. Det är ett träningscenter som både hjälper motionärer att utveckla sin skidåkning men de hjälper även världens bästa skidåkare att bli ännu bättre. 

Maskinen som slipar skidor med diamant

Vi fick se en maskin som slipar skidor. Kanske kan det vara Norges hemlighet bakom alla framgångar? Maskinen slipar skidorna med diamanter och har slipat många skidor som tagit medaljer i mästerskap.

oslo

Vi fick sedan testa ut utrustning och efter några minuter i bilen var vi ute i vid längdspåren. Här finns 260 mil skidpår i ett sammanhängande skidsystem. Det finns möjlighet att åka längdskidor och övernatta på någon av de 140 fjällstugor för en natt för att sedan åka vidare nästa dag. Allt detta hittar man ca 20 minuter utanför Oslo.


Vårat första pass på längdskidor blev teknikträning med skidåkaren Herman. Vi har båda åkt längskidor några gånger innan men är inte några erfarna åkare. Teknikträningen var väldigt värdefull och vi lärde oss mycket på bara 1,5 timme. Vi kunde inte fått bättre väder. Sol och några plusgrader.

@patrikwidell

Jag och Fanny är i Oslo för att lära oss åka skidor 😁

♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Efter teknikträningen fick vi testa på några styrkeövningar som längdskidåkare gör och vi gjorde även några utmaningar.

Kvällen avslutades med en 3-rätters middag på hotellet innan vi somnade trötta och vi hade natten på oss att smälta all teknikträning.

Nästa dag var det dags för intervaller på längdskidor. Efter uppvärmning blev det 40/20 intervaller x 4. Vila och sedan 4 block. Intervallerna körde vi uppförsbacke och det var både jobbigt och roligt.
Längdskidåkare tränar mycket, de är ute många timmar och mycket lugn träning. 2-3 pass i veckan är hårda, resten är relativt lugnt. Vad är då framgången att lyckas som längdskidåkare? Ja som i de flesta sporter ligger nyckeln i att kunna träna utan varken skador eller sjukdom. Det är en fin balansgång.


Både Voksenåsen hotell som vi bodde på och Holmenkollen Treningslab är officiella Vasaloppscenter.

Efter längdskidåkningen checkade vi ut och åkte ner mot Oslo stad. Det är verkligen nära mellan natur och storstad. 20 minuter senare var vi nere i stan och checkade in på Clarion the Hub som ligger precis vid central stationen. Under eftermiddagen utforskade vi till viss del staden. Oslo har utvecklats otroligt mycket under senaste åren. Nya stadsdelar har byggts upp man har satsat på många öppna ytor för allmänheten. Det finns tex sandstäder mitt i stan precis vid central stationen.

Vi gjorde ett besök på Munch museet

Här finns även många kulturella sevärdheter för den kulturintresserade så som det berömda Munch museet, operan varvat med häftig gatukonst.

Mitt i stan finns även Olso Badstuförening med bastu och isbad. Att bada bastu har blivit väldigt poppis så man kan behöva boka i god tid innan.
Förutom att åka bil till Oslo går det både snabbt och smidigt med tåg eller buss. Tar du sedan tunnelbanan upp till Holmenkollen är du uppe vid en fantastik natur som du kan upptäcka. Oslo är ett resmål för dig som enkelt vill komma ut i naturen, för dig som vill upptäcka en härligt stad och för dig som vill kombinera både natur/idrott samt kultur och stadsliv.


Du kanske även gillar

Lämna en kommentar