Hem Blogg De 6 vanligast missarna i bokföringen och så undviker du dem.

De 6 vanligast missarna i bokföringen och så undviker du dem.

av Team Lost

Inlägget är i samarbete med Visma

Vi har tidigare skrivit ett inlägg och berättat om vad du ska tänka på när du väljer bokföringsprogram. Många egenföretagare sköter sin bokföring själva och vi tänkte dela med oss av några vanliga missar som du enkelt kan undvika.

1. Du skjuter upp upp bokföringen
Det blir så mycket enklare om du i god tid planera och avsätter dagar då du ska fixa med bokföringen för ditt företag. Ta minst ett par timmar två dagar i månaden. På så sätt undviker du att samla allt på hög.

2. Du har inte ordning
Ha en pärm och mapp på datorn där du sparar allt bokföringsmaterial som kommer in till löpande. Samla alla kvitton på samma ställe. På det sättet kommer det gå snabbare när du ska sitta med bokföringen. Du slipper leta efter allt du behöver.

3. Du betalar fakturor direkt när de kommer
Som företagare får du ofta inkommande fakturor löpande. En tidstjuv är att betala dessa så fort du får dem i hopp om att du inte ska glömma. Genom att ha ordning och planerade dagar då du ska sitta med bokföringen kommer inga fakturor glömmas bort. De flesta har 30 dagars betalningsvillkor så de kommer betalas i tid om du tar hand om din bokföring två gånger i månaden.

4. Du stämmer inte av dina rapporter
Vet du inte hur du stämmer av dina rapporter så ta hjälp med detta första gången. Med att stämma av menas att du går igenom balans och resultat rapporter och vet vad som finns bakom siffrorna. Det betyder bla att det belopp som står på bankkontot i bokföringen stämmer med det belopp som finns på baken på riktigt. När du stämmer upptäcker du om du gjort några missar i bokföringen som behöver korrigeras. Avstämningen görs när månaden är slut och du förhindrar på så sätt att fel i bokföringen hänger med från månad till månad och kan bli både dyrt och tidskrävande att korrigera.

5. Du har förfallna kundfakturor
När du gör dina avstämningar stämmer du även av obetalda kundfakturor. Finns det några som förfallit så påminner du. Du upptäckter obetalda fakturor i tid och inte 6 månader senare. I vissa fall kanske kunden inte ens erhållit fakturan.

6. Du har inte koll på viktiga datum
Momsredovisning, arbetsgivaravgifter, perliminärskatt osv har viktiga datum då de ska redovisas in till skatteverket. Missar du dessa datum är det dyra straffavgifter.

Vill du läsa mer om hur du kan sköta din bokföring själv hittar du det på visma.se

Lycka till med bokföringen!

Du kanske även gillar

Lämna en kommentar