Hem Blogg Tips för löpning med hund

Tips för löpning med hund

av Team Lost

Vi springer en hel del med vår hund Sixty och får samtidigt en del del frågor om löpning med hund så vi tänkte dela med oss av våra tips.

Anpassa träningen

Var lyhörd och anpassa träningen efter din hund. Är din hund trött, gå lite eller ta kortare rundor. Succesivt kommer din hund vänja sig vid längre rundor, men var tålmodig och stressa inte fram. Tänk långsiktigt och bygg din hund stark och uthållig över längre tid. Försök få din hund tycka det är kul att hänga med på en löptur. Är det varmt ute så anpassa träningen till morgon/kväll och undvik att spring när det är som varmast.

Utrustning

När du springer tillsammans med din hund är utrustningen väldigt viktig. För hunden är det bra att ha en sele som är anpassade för löpning. Det är viktigt att hunden har rörelsefrihet för vid tex frambenen så hunden kan springa naturligt och inte blir begränsad av sin sele. En dragsele är avgörande för hundens prestation, för att undvika skador, och för att se till att hunden tycker om aktiviteten lika mycket som du.

@fanny_josefine

#reklam för @Non-stop dogwear Här kommer tips på vad du behöver om du vill börja springa med din hund 🐶 #nonstopdogwear #dogtok #hundarpåtiktok

♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod & Kevin The MonkeyKopplet kan till fördel vara ett expanderkoppel så du får ett lagom avstånd istället för ett stumt koppel. Här brukar 2-2,5 meter räcka så att linan inte blir för lång. Ett expanderkoppel gör även att det blir skonsamt både för din rygg och för din hunds rygg. Vi tycker även det är viktigt att karbinhakarna är av bra kvalité. De ska inte kunna gå sönder under löpningen.

När du springer med din hund underlättar det med ett löparbälte. Här har vi testat flera olika och tycker att det som sitter som en sele runt höften är skönast (länk till bälte). Det gör även att du som hundförare kan hålla en god löpteknik.

Övrigt att tänka på

  • Använda sunt förnuft
  • Belöna
  • Inte gå ut för hårt
  • Ha reflexer på både dig själv och din hund om du springer när det är mörkt
  • Vara försiktig i för varma eller kalla temperaturer

Du kanske även gillar

Lämna en kommentar