Hem Äventyr Löpning och simning på magiska Madeira

Löpning och simning på magiska Madeira

av Team Lost

Madeira har varit ett av våra drömresemål i flera år och ön levde verkligen upp till våra förväntningar!

Madeira är en portugisisk ö belägen i Atlanten cirka 1000 km utanför Marockos kust. Ön är känd för sin natursköna skönhet med dramatiska klippformationer, lummiga skogar och vackra stränder. Madeira är också känt för sitt milda klimat året runt, vilket gör ön till en populär turistdestination.

Att resa till Madeira

Det finns flertalet flygbolag som organiserar paketresor till Madeira men det går såklart lika bra att åka dit utan paketresa. Vi flög Göteborg – Frankfurt – Lissabon – Madeira men smidigast är såklart om man hittar flyg direkt till Lissabon för att sedan flyga över till Madeira. Flyget mellan Lissabon och Madeira tar ca 1 h 45 minuter.
Väl framme på Madeira hyrde vi en bil hos Madeira Rent – Drive like a lokal. Att hyra bil gick smidigt och vi tycker att det är ett måste med hyrbil om man vill upptäcka ön.

Boende på Madeira

Vi checkande in och bodde på Riu hotel som är ett all inclusive hotel ca 20 minuter från flygplatsen. Det var ett stort hotel precis vid vattnet. Där finns det pooler, spa, gym och maten som serveras är buffé till frukost, lunch och middag.Löpning på Madeira

För dig som älskar att springa så kommer du inte bli besviken på löpningen här. Det finns så otroligt mycket fint att upptäcka. På sidan Madeira Ocean trails finns det info om många fina löprundor.


Vår första löptur blev Pico areeiro Pivô ruivo, ca 12 km och 1000 höjdmeter. Den här rundan är magisk fin, enkel att hitta och relativt tuff. Ta med vatten och energi! Detta är en riktig WOW runda! Pico Ruivo är öns högsta bergstopp med en höjd av 1862 meter över havet och är känd för sina spektakulära vyer över öns bergiga landskap.

Terränglöpning till Pico Ruivo är en utmanande och ansträngande aktivitet som lockar många äventyrslystna löpare. Den branta terrängen, smala stigar och höga höjder gör löpningen till en fysisk och mental utmaning. Det är också en populär runda för vandring.

Vill du ha en enklare löptur så finns Ponta de sao lourenco med 10 km. Magisk utsikt och kommande Star Wars film spelades in precis dagen innan vi var där.Det finns så mycket löpning att upptäcka på Madeira och våra dagar räckte inte till för att se allt vi ville.


Simning på Madeira

Att simma öppet vatten utomlands är något vi verkligen gillar att göra! Madeira har flera naturliga simplatser som är lämpliga för både erfarna och oerfarna simmare och det kan vara bra att kolla väder och vind innan du ger dig ut. Det kan vara blåsigt och mycket vind på ena sidan ön medans på den andra sidan är det vindstilla.

Vi startade vårt simäventyr med en båttur ut till Ponta de São Lourenço och magiskt utsikt och tuff simning med en del vågor. Efter lunch åkte vi sedan till Garajau Natural Reserve för att simma pass nummer två. Vattnet här var mycket lugnare och solen låg på så upplevelsen blev väldigt annorlunda än morgonens simning. Det är lite typiskt Madeira att vädret kan va helt olika på ön, det regnar i ena änden och solen skiner i andra. Vi hade en simguide som visade dessa ställen via SwimMadeira.

Vi avslutade dagen hemma hos vår simguide för dagen @mayrasantosswimmer och fick inspireras hur man han ha en egen pool hemma med turbinkraft. Mayra berättade att hon går upp kl 05 varje morgon och sommar 5km i hennes minipool. Respekt!

De mest populära simstränderna på Madeira inkluderar Barreirinha, en stor saltvattenpool i huvudstaden Funchal, och Porto Moniz, en naturlig simbassäng som är omgiven av vulkaniska klippformationer.

Det finns också flera stränder runt ön som erbjuder utmärkta förhållanden för simning, såsom Machico och Calheta. Här kan besökare njuta av det kristallklara vattnet och den vackra utsikten över havet och bergen.

För dem som vill utmana sig själva finns det också flera simtävlingar och triathlon-evenemang på Madeira, inklusive Madeira Island Ultra Swim och Triatlo Internacional da Madeira.

Oavsett om man vill njuta av ett avkopplande simpass eller delta i en spännande tävling, är Madeira ett idealiskt resmål för simälskare.


Att göra i Huvudstaden

Öns huvudstad, Funchal, är också en populär destination och är känt för sin historiska charm, arkitektur och kulturella attraktioner, inklusive museer, kyrkor och botaniska trädgårdar. Här finns det massor med små mysiga restauranger och stor saluhall där du hittar färgglada frukter.


Madeira är också känt för sin vinproduktion. Detta unika vin görs på druvsorten Malvasia och tillverkas på ett speciellt sätt genom att lagras i träfat på höga höjder i flera år. Madeira-vinet är känt för sin rika smak och används ofta som ingrediens i matlagning eller som en efterrättvin.

Ett tips är även att åka upp med cabel car för att få en magisk utsikt över staden.

Väl uppe så kan du sedan åka en Tobbogan ner till stan igen. Toboggan-åkningen startar högt upp i bergen och går nedför en brant kullerstensgata med hjälp av två karriärer som styr den specialbyggda släden.

Toboggan-åkningen i Funchal har varit en turistattraktion sedan tidigt 1900-tal och är en unik upplevelse som ger besökare en spännande och adrenalinpumpande tur nerför backen.

Varje släde har två ”karreiros” som styr och bromsar släden med hjälp av rep och gummisulor på sina skor. Åkningen tar vanligtvis cirka 10-15 minuter och tar dig nerför slingrande kullerstensgator, förbi historiska byggnader och genom grönskande trädgårdar. Ser vår åkning på Instagram.

Blev du inspirerad att åka till Madeira? Du kommer inte ångra dig!

Du kanske även gillar

Lämna en kommentar